Strony

wtorek, 8 maja 2012

Penne pełnoziarniste z zielonym pesto szpinakowym


  Pomimo małych problemów ze zdrowiem i całym zamieszaniem związanym z maturami to muszę przyznać , że dzień przebiega pozytywnie ;) Właśnie mam zamiar zrobić obiadek i wybrałam  przepis na
Penne pełnoziarniste z zielonym pesto szpinakowym. Przepadam za różnymi rodzajami pesto , w ogóle ubóstwiam kuchnie włoska i urozmaicenia , często wynajduje ciekawe przepisy w internecie ten , który podaje dziś również ;)




   Penne pełnoziarniste z zielonym pesto szpinakowym

Składniki dla dwóch osób:

2 szklanki makaronu penne pełnoziarnistego
3 duże garście świeżego młodego szpinaku
4 łyżki orzechów włoskich lub pinii
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1 filiżanka startego sera Parmezan, Pecorino Romano lub Grana Padano
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
ewentualnie: liście świeżej bazylii



Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, odcedzam i mieszam z 1 łyżką oliwy z oliwek. W blenderze miksuję resztę składników na jednolitą pastę, pozostawiając 2 łyżki sera do posypania po makaronie. Na patelni, zrumieniam makaron, dodaję pesto, mieszam i chwilę podsmażam razem. Dolewam dodatkową oliwę, jeśli jest taka konieczność. Przekładam do głębokich talerzy i posypuję pozostałym serem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz