Strony

poniedziałek, 7 maja 2012

maseczki ciąg dalszy

Samodzielnie przygotowywane maseczki to najlepszy sposób na szybkie poprawienie wyglądu i kondycji skóry twarzy. Niedawno się do nich przekonałam ( pisałam już wcześniej ) i zrezygnowałam z nakładania kupnych gotowych kosmetyków, w których aż roi się od sztucznych substancji zapachowych i barwników.

Wiosna i lato to idealny czas na sporządzanie skutecznych papek z naturalnych składników. Jest w nich mnóstwo składników odżywczych, których potrzebuje skóra, żeby pięknie i zdrowo wyglądać. Cennych witamin i minerałów nie brakuje w świeżych i dojrzałych warzywach i owocach. Teraz jest  ich pod dostatkiem. Ogórki, pomidory, ziemniaki, zielony groszek, truskawki, porzeczki, cytryny… – to wbrew pozorom nie przepis na nową sałatkę, ale składniki, z których można zrobić maseczki o różnym działaniu dla każdego rodzaju cery.

Odświeżające maseczki sprawdzają się w awaryjnych sytuacjach, gdy jest niewiele czasu, by poprawić wygląd cery. Maseczkę najlepiej nakładać rano, by przez cały dzień czuć komfort na twarzy.

Zwłaszcza te przygotowywane ze smacznych i pachnących produktów cieszą się dużym powodzeniem zarówno wśród nastolatek jak i dojrzałych kobiet. Warto je wypróbować i sprawdzić ich działanie.

Oto kilka z nich:

Maseczka z ogórków – ogórka umyj, obierz ze skóry i pokrój w cienkie plasterki. Obłóż nimi twarz, a także dekolt. Po 20 minutach zdejmij je. Ogórek ma właściwości nawilżające i rozjaśniające.


Maseczka z pomidorów – średniej wielkości pomidora obierz ze skóry, rozgnieć widelcem i nałóż na skórę. Pozostaw na twarzy ok. 15 minut. Pomidory oczyszczają skórę i dodają jej blasku.


Maseczka z jabłek – obrane jabłko zetrzyj na tarce. Odsączoną papkę nałóż na ok. 15 minut. Maseczka łagodzi podrażnienia i odświeża skórę.




2 komentarze:

  1. Ojej, szkoda takich pyszności na maseczki, hihih :D żartuję, na pewno przynosi rezultaty :)

    OdpowiedzUsuń