Strony
środa, 9 maja 2012
Orzechy
Zachęcam do spożywania orzechów
Orzechy obniżają poziom "złego" cholesterolu
Już kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), regulujących metabolizm i zapobiegających gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie cenny jest zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy oraz ubichinon z migdałów – obydwa te związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL).
Ponadto orzechy są prawdziwą „bombą” witaminową, zawierają też znaczne ilości składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Już ok. 30 g orzechów lub migdałów zaspokoi dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez.
Jeśli uczynisz z orzechów jeden z głównych składników tygodniowej diety, one odwdzięczą ci się piękną skórą, mocnymi włosami i paznokciami oraz smukłą talią. Bo chociaż zawierają dość sporo kalorii, to jednak za sprawą wspomnianych już nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych nie tuczą, tak jak kawałek czekoladowego tortu czy hamburger.
Orzechy obniżają poziom cukru we krwi
Poza utrzymywaniem w ryzach poziomu „złego” cholesterolu, obniżają też poziom cukru we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałają smutkom i lękom. Naukowo udowodniono, że osoby, które jadają orzechy w różnej postaci 5 razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca.
Aby orzechy dawały nam to, co w nich najlepsze, trzeba je odpowiednio przechowywać. Wbrew temu, co twierdzą nasze babcie, orzechów nie można przechowywać latami. A już na pewno nie w wilgotnym miejscu, gdzie są doskonałą pożywką dla pleśni.
Jeśli nie przepadasz za orzechami włoskimi, sięgnij po orzechy laskowe czy migdały. Do wyboru masz też nerkowce, kasztany jadalne i wiele innych.
Pamiętaj o kaloriach (zawartość w 100 g)
Orzechy włoskie – 645 kcal
Orzechy pistacjowe – 589 kcal
Orzechy laskowe – 640 kcal
Orzechy ziemne – 560 kcal
Orzechy nerkowca – 560 kcal
Migdały – 630 kcal
Kasztany jadalne – 174 kcal
Orzechy przez cały tydzień
- Śniadanie do wyboru
Muesli po włosku
Dwa orzechy włoskie, dwie łyżki płatków owsianych, trzy łyżki zarodków pszennych, kilka rodzynek i suszonych śliwek, łyżeczka ziarenek słonecznika. Wieczorem wszystko zalej 100 ml gorącej wody i zostaw na noc. Rano dodaj kilka świeżych owoców, np. jabłko i pół banana, i zjedz z gorącym mlekiem (maksimum 2,0% tłuszczu), maślanką lub naturalnym jogurtem bez cukru.
Kanapki pini-pini
Dwie kromki razowego chleba posmaruj chudym twarożkiem z rzodkiewką, obłóż plasterkami pomidora, kiełkami rzodkiewki i słonecznika oraz posyp orzeszkami pini.
Sałatka owocowo-laskowa
Pomarańcza, dwie mandarynki, pół melona, gruszka, jabłko, banan, łyżeczka miodu, trzy orzechy laskowe.
- Obiad do wyboru
Kurczak z migdałami
Pierś kurczaka obłóż pokrojonymi migdałami i upiecz bez tłuszczu (w folii). Podawaj z purée z gotowanych warzyw.
Kasztany z jaśminowym ryżem
Kasztany upraż bez tłuszczu i podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Sałatka ze świeżą mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią posypana uprażonymi orzeszkami ziemnymi
Podawaj jako dodatek np. do ryby z grilla.
- Kolacja do wyboru
Grzanka z serem fetą oraz sałatką z pomidora, rzodkiewki i kiełków z dodatkiem pistacji
Jajko na miękko z sałatką z pomidora, papryki, grejpfruta i dwóch orzechów włoskich
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o dobra ciekawostka. ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na kolacje.
OdpowiedzUsuń