Najnowsze badania wykazały, że z problemem cellulitu
mierzy się prawie 90% kobiet powyżej 25 roku życia. Tych szczupłych i
tych tęższych, bo cellulit nie zna litości. Żeńskie hormony – estrogeny –
sprzyjają powstawaniu pomarańczowej skórki, ale jego sprzymierzeńcami
są także stres, brak ruchu i nieodpowiednia dieta.
Pomarańczowa skórka uwielbia słodycze, białe pieczywo, słodzone napoje,
sól i każdą wysokoprzetworzoną żywność. Rośnie w oczach na widok
nieregularnych i dużych posiłków. Pęka z radości, gdy palisz papierosy
albo nadużywasz alkoholu i pijesz dużo kawy.
Menu antycellulitowe powinno być bogate w warzywa , owoce, błonnik, produkty lekkostrawne (np. ryby, białe sery, ryż, białe mięso), produkty bogate w potas (pomidory, ziemniaki, sałata). Wskazane są produkty bogate w węglowodany, takie jak makaron, ryż brązowy, płatki owsiane, kasze. Jajka, kiełki zbóż oraz drożdże są produktami bogatymi w witaminy z grupy B, których również nie może zabraknąć w menu. Aby wygrać z cellulitem konieczne jest nie tylko przestrzeganie odpowiedniej diety, ale przede wszystkim należy bezwzględnie ograniczyć ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii. Powinniśmy spożywać dużo świeżych i nie przetworzonych owoców i warzyw, gdyż tylko w takiej postaci zawierają one największe ilości kwasu askorbinowego oraz niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego błonnika. Najbardziej wskazane owoce i warzywa w walce z cellulitem to: pomarańcze, truskawki i maliny, porzeczki, grejpfrut, jagody i jeżyny, wiśnie i czereśnie, mango, jabłka, szpinak, papryka, marchew, pomidory i koper. Dobrym wyjściem jest także spożywanie pokarmów, które są bogate w witaminę C, a należą do nich właśnie nie tylko kojarzone z nazwy cytrusy, ale i truskawki, kiwi, wiśnie i porzeczki. Jeśli chodzi o warzywa do diety na cellulit z pewnością powinniśmy włączyć szpinak, brokuły, sałatę, pomidory, paprykę – zwłaszcza czerwoną i kapustę.
Chociaż może to zabrzmieć dziwnie, w walce z cellulitem mogą pomóc tłuszcze. Jednak nie wszystkie, a jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają odkładaniu się zapasów tłuszczu. Źródła kwasów tłuszczowych omega-3 to: tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg), tran, olej lniany. Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego. Źródła kwasów tłuszczowych omega-6 to głównie: orzechy, pestki słonecznika, dyni, porzeczek i olej z wiesiołka oraz ogórecznika. Jego dzienna dawka to 1-5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka czy 50 g pestek z dyni. Natomiast źródła kwasów tłuszczowych omega-9 to: oliwa z oliwek, pestki słonecznika, ziarno sezamu, awokado, olej rzepakowy canola. Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.
Powinno się pić przynajmniej 2 litry wody
na dobę, ponieważ wypłukuje ona toksyny z komórek ciała. Dieta
antycellulitowa działa moczopędnie, pobudza przemianę materii, oczyszcza
ciało z toksyn, zmniejsza nagromadzone zapasy wody. Do picia powinniśmy
przyrządzać sobie także białą lub zieloną herbatę, które są doskonałym
sprzymierzeńcem w spalaniu tłuszczu. Doskonałe są także soki owocowe i warzywne,
czy też herbatki ziołowe ze skrzypu, pokrzywy, krwawnika, które
wzmocnią tkanki i zabezpieczą je przed odkładaniem się produktów
przemiany materii.
Powinno się natomiast zrezygnować
z: tłustych potraw i mocno przyprawionych, ponieważ sprzyjają
odkładaniu się wody w organizmie, cukru, białego pieczywa, słodzonych
napojów, soli (zamiast niej stosujmy mieszanki ziołowe np. kolendrę,
estragon, bazylię, majeranek), kawy. Powinno się też unikać wędlin,
tłustych kiełbas, tłustego mięsa wieprzowego i wołowego, kolorowych
napojów gazowanych, majonezu, tłustych sosów przygotowywanych na
zasmażkach, wypieków drożdżowych i smażonej żywności. Znacznemu
ograniczeniu powinno ulec spożywanie fast-foodów i słodyczy, ponieważ
podobnie jak używki, sprzyjają odkładaniu się szkodliwych substancji w
komórkach tłuszczowych organizmu oraz spożywanie węglowodanów na 4-5
godzin przez snem. Do minimum powinniśmy także ograniczyć słodycze, gdyż
są to tylko puste kalorie. Zamiast nich można zjeść suszone owoce
zawierające węglowodany złożone lub ciastka zbożowe, które dostępne są w
sklepach ze zdrową żywnością.
Zasadą przy odchudzaniu się jak i zwalczaniu cellulitu jest przede wszystkim by jeść mało a często, a najlepiej jeśli jest to pięć posiłków dziennie. Każdą przekąskę – owoc, warzywo, cukierek, czekoladka, pączek, paluszek musimy traktować jako kolejny, osobny posiłek inaczej znowu zaczniemy dostarczać naszemu organizmowi olbrzymie ilości kalorii. Nasze dania muszą być przede wszystkim w taki sposób przemyślane, aby mogły dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych, witamin i niezbędnych pektyn. Dieta na cellulit sprzyja utrzymywaniu przez nas stałej wagi i nieskazitelnego stanu naszej skóry. Niestety nawet małe wahania masy ciała sprawiają, że skóra traci swoją naturalną jędrność i elastyczność, co w znacznym stopniu przyczynia się właśnie do rozwoju cellulitu i powstawania różnych obrzęków. W naszych codziennych zmaganiach z cellulitem dieta odgrywa bardzo ważną rolę i należy pamiętać, że najlepsze na cellulit jest nie tylko zachowanie odpowiedniej diety, ale jeśli chcemy jej efekty były długotrwałe musimy na stałe zmienić nasz sposób odżywiania, i myślenia na temat jedzenia.
Zasadą przy odchudzaniu się jak i zwalczaniu cellulitu jest przede wszystkim by jeść mało a często, a najlepiej jeśli jest to pięć posiłków dziennie. Każdą przekąskę – owoc, warzywo, cukierek, czekoladka, pączek, paluszek musimy traktować jako kolejny, osobny posiłek inaczej znowu zaczniemy dostarczać naszemu organizmowi olbrzymie ilości kalorii. Nasze dania muszą być przede wszystkim w taki sposób przemyślane, aby mogły dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych, witamin i niezbędnych pektyn. Dieta na cellulit sprzyja utrzymywaniu przez nas stałej wagi i nieskazitelnego stanu naszej skóry. Niestety nawet małe wahania masy ciała sprawiają, że skóra traci swoją naturalną jędrność i elastyczność, co w znacznym stopniu przyczynia się właśnie do rozwoju cellulitu i powstawania różnych obrzęków. W naszych codziennych zmaganiach z cellulitem dieta odgrywa bardzo ważną rolę i należy pamiętać, że najlepsze na cellulit jest nie tylko zachowanie odpowiedniej diety, ale jeśli chcemy jej efekty były długotrwałe musimy na stałe zmienić nasz sposób odżywiania, i myślenia na temat jedzenia.
Dietę antycellulitową można podzielić 3 na etapy:
1) Etap I. Odkwaszenie.
Polecane soki warzywne to kombinacja: marchew-seler naciowy,
marchew-jabłko, seler naciowy-burak, marchew-arbuz. Są świetne dla
wątroby i nerek i sprzyjają eliminowaniu toksyn. Polecane są kiełki,
hummus, cytryna, grejpfrut, ananas, melon, ziarna słonecznika, mleko
sojowe, a z przypraw kolendra, imbir, curry, kurkuma.
2) Etap II. Wprowadzenie tłuszczów odchudzających.
Wprowadzamy tłuszcze wspomagające odchudzanie z grupy omega 3 i
regulujemy w ten sposób gospodarkę eikozanoidową, zmniejszamy poziom
węglowodanów. Polecana jest dieta kolorowa z orzechami i pestkami. Jak
najrzadziej smaży się i smaruje masłem. Jednak należy jeść tłuste ryby i
orzechy. Zalecane jest dodawanie antyoksydantów, krzemu, wyciągów
roślinnych.
3) Etap III. Zrównoważenie hormonalne,
tak aby efekt był trwały. Ten etap jest najtrudniejszy, ponieważ wymaga
zmiany nawyków, potrzebna jest motywacja i pomysły na dietę. Sposób na
dietę musi być indywidualny, aczkolwiek największy cellulit występuje u
kobiet typu ginekoidalnego (z szerokimi biodrami), dlatego pomocne są
fitoestrogeny, m.in. wyciągi z soi, kiełki lucerny, śliwki, wiśnie i
sezam.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
1) Koktajl jagodowy z imbirem lub koktajl z kiwi i truskawek, białko sojowe z mlekiem sojowym, melon z musem pistacjowym.
2) Bułka pełnoziarnista z 50 g twarożku granulowanego, posypanego
kiełkami pszenicy, łyżeczką sezamu i łyżeczką pestek słonecznika lub 3
kawałki chrupkiego pieczywa z dwoma cienkimi plasterkami żółtego sera,
kiełkami soi lub 3-4 rzodkiewkami.
3) 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanką 2% mleka i łyżką rodzynek, kromka razowego żytniego chleba, posmarowana cienko majonezem light z plasterkiem wędzonej piersi indyka, ogórkiem kiszonym, 1/3 czerwonej papryki.
4) Sałatka z kilku liści kapusty pekińskiej, pomidora, małej cebuli, dwóch średnich ogórków kwaszonych, 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, przyprawiona ziołami do sałatek, 2 kromki chrupkiego pieczywa.
5) 1/2 dużej bułki grahamki z gotowanym jajkiem na twardo i łyżeczką majonezu light, z łyżeczką posiekanego szczypiorku, czterema liśćmi cykorii i małym pomidorem, szklanka niesłodzonego cacao na mleku (łyżeczka cacao ze szklanką mleka 2%).
6) 2 łyżki płatków owsianych wymieszanych z opakowaniem jogurtu naturalnego (150g), kromka chleba żytniego razowego, posmarowana cieniutko miękką margaryną, z dwoma plasterkami kiełbasy drobiowej, oraz dwoma liśćmi cykorii, 1/2 opakowania kiełków rzeżuchy.
7) 2 kromki chrupkiego, razowego pieczywa z dwoma plasterkami polędwicy drobiowej, średnia pomarańcza, herbata zielona.
8) Omlet naturalny: jajko rozmącone z 1/4 szklanki mleka 2% i łyżeczką mąki, najlepiej razowej, usmażony na łyżeczce masła, 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego, szklanka zbożowej kawy „inka” przygotowanej na mleku: 1/2 szklanki naparu z kawy, 1/2 szklanki mleka 2%.
8) Kromka razowego, żytniego chleba, duży plaster wędzonego łososia, 2 duże liście sałaty lodowej, gruby plaster cytryny, średnia gruszka.
9) 1 kromka chleba razowego z ziarnami słonecznika, posmarowana pastą z: chudego sera białego, 1/4 wędzonej i oczyszczonej z ości makreli, połączonych z opakowaniem mieszanki kiełków soi i lucerny.
10) Opakowanie jogurtu naturalnego 150g z dwoma łyżkami płatków owsianych i 4 łyżkami otrąb pszennych, z dodatkiem dwóch dużych mandarynek, podzielonych na cząstki, kromka pumpernikla z plastrem chudej szynki wieprzowej oraz pięcioma rzodkiewkami.
11) Mały nisko-tłuszczowy jogurt, 1 jabłko i kilka orzechów, 200ml soku z czarnych porzeczek.
12) 3 łyżki muesli z jogurtem naturalnym bez cukru, 1/2 grejpfruta.
13) 1 bułka pełnoziarnista z sałatą, plasterek chudej wędliny, kiełki pszenicy lub soi, szklanka soku pomarańczowego niesłodzonego.
14) 1 cienka kromka chleba razowego chudy biały ser (15 dag) ze szczypiorkiem, szklanka soku pomidorowego lub buraczanego.
15) 2 łyżki płatków zbożowych z łyżką otrębów owsianych, orzechów, siemienia lnianego lub sezamu, wymieszane ze 150 g jogurtu naturalnego, do tego 100 g czarnych porzeczek lub mandarynka albo banan.
3) 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanką 2% mleka i łyżką rodzynek, kromka razowego żytniego chleba, posmarowana cienko majonezem light z plasterkiem wędzonej piersi indyka, ogórkiem kiszonym, 1/3 czerwonej papryki.
4) Sałatka z kilku liści kapusty pekińskiej, pomidora, małej cebuli, dwóch średnich ogórków kwaszonych, 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, przyprawiona ziołami do sałatek, 2 kromki chrupkiego pieczywa.
5) 1/2 dużej bułki grahamki z gotowanym jajkiem na twardo i łyżeczką majonezu light, z łyżeczką posiekanego szczypiorku, czterema liśćmi cykorii i małym pomidorem, szklanka niesłodzonego cacao na mleku (łyżeczka cacao ze szklanką mleka 2%).
6) 2 łyżki płatków owsianych wymieszanych z opakowaniem jogurtu naturalnego (150g), kromka chleba żytniego razowego, posmarowana cieniutko miękką margaryną, z dwoma plasterkami kiełbasy drobiowej, oraz dwoma liśćmi cykorii, 1/2 opakowania kiełków rzeżuchy.
7) 2 kromki chrupkiego, razowego pieczywa z dwoma plasterkami polędwicy drobiowej, średnia pomarańcza, herbata zielona.
8) Omlet naturalny: jajko rozmącone z 1/4 szklanki mleka 2% i łyżeczką mąki, najlepiej razowej, usmażony na łyżeczce masła, 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego, szklanka zbożowej kawy „inka” przygotowanej na mleku: 1/2 szklanki naparu z kawy, 1/2 szklanki mleka 2%.
8) Kromka razowego, żytniego chleba, duży plaster wędzonego łososia, 2 duże liście sałaty lodowej, gruby plaster cytryny, średnia gruszka.
9) 1 kromka chleba razowego z ziarnami słonecznika, posmarowana pastą z: chudego sera białego, 1/4 wędzonej i oczyszczonej z ości makreli, połączonych z opakowaniem mieszanki kiełków soi i lucerny.
10) Opakowanie jogurtu naturalnego 150g z dwoma łyżkami płatków owsianych i 4 łyżkami otrąb pszennych, z dodatkiem dwóch dużych mandarynek, podzielonych na cząstki, kromka pumpernikla z plastrem chudej szynki wieprzowej oraz pięcioma rzodkiewkami.
11) Mały nisko-tłuszczowy jogurt, 1 jabłko i kilka orzechów, 200ml soku z czarnych porzeczek.
12) 3 łyżki muesli z jogurtem naturalnym bez cukru, 1/2 grejpfruta.
13) 1 bułka pełnoziarnista z sałatą, plasterek chudej wędliny, kiełki pszenicy lub soi, szklanka soku pomarańczowego niesłodzonego.
14) 1 cienka kromka chleba razowego chudy biały ser (15 dag) ze szczypiorkiem, szklanka soku pomidorowego lub buraczanego.
15) 2 łyżki płatków zbożowych z łyżką otrębów owsianych, orzechów, siemienia lnianego lub sezamu, wymieszane ze 150 g jogurtu naturalnego, do tego 100 g czarnych porzeczek lub mandarynka albo banan.
Przekąski:
1) Łyżka orzechów macadamia, ananas z ogórkiem.
2) Orzechy, pestki dyni lub słonecznika (po łyżeczce), szklanka kefiru z łyżką muesli, kiwi.
3) 150 g (plaster) melona, dwa plasterki awokado, grejpfrut
4) 1 łyżka pasty tahiny (z cieciorki, miazgi sezamowej, czosnku i cytryny)
5) 2-3 mandarynki lub śliwki, 1/2 szklanki porzeczek albo agrestu
6) Koktajl z 1/2 szklanki kefiru i małego jabłka, łyżka płatków owsianych.
7) 1/2 szklanki kefiru z łyżka płatków owsianych, jabłko.
8) Sałatka z mandarynki i łyżki serka homogenizowanego.
9) 1/2 opakowania serka waniliowego bez tłuszczu i cukru, 2 łyżki płatków kukurydzianych.
10) Zupa krem z brokułów, łyżka sezamu.
Obiad:
1) Szpinak z jajkiem, kurczak z fasolką, kromka razowca.
2) Sałatka warzywna, bułka pełnoziarnista posmarowana cienko margaryną.
3) Zielone spaghetti, sałatka warzywna lub tofu z grilla, sałatka z pomidorów.
4) Zupa z tofu i porów z glonami, sushi lub ryba z curry.
5) 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, papryka faszerowana pięcioma łyżkami mielonego mięsa z indyka z jajkiem i tartą bułką, szklanka surówki z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli, z czosnkiem i łyżeczką oleju słonecznikowego.
6) 2 ugotowane ziemniaki, posypane łyżeczką posiekanego koperku, duży filet z dorsza posypany ziołami i pieczony w folii, 1/2 szklanki gotowanych brokułów, 3 łyżki surówki z czerwonej kiszonej kapusty, marchewki i cebuli z łyżeczką oleju słonecznikowego.
7) 2 średnie ugotowane ziemniaki, posypane łyżeczką posiekanej zieleniny, np natki pietruszki, pierś kurczaka w sosie curry: połówka dużej piersi kurczaka obsmażona na łyżeczce oliwy z oliwek z małą cebulą i curry, doprawione 1/3 opakowania jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki surówki z porów i jabłka.
8) 3 łyżki makaronu razowego, ugotowanego al dente, gruby plaster mięsa z piersi indyka (bez skóry) pokrojony w cienkie paski, obsmażony na łyżeczce oliwy z oliwek, z dodatkiem 2 dużych pieczarek (sos powstały przy smażeniu zaprawić łyżką mąki), 3 łyżki surówki z porów i zielonego groszku konserwowego, doprawionej łyżeczką niskokalorycznego majonezu.
9) 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej z grubym plastrem schabu wieprzowego, usmażonym na łyżeczce oleju rzepakowego doprawionej łyżeczką mąki, 1/2 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, surówka przygotowana z 2/3 strąka czerwonej papryki i małej cebuli.
10) Sałatka z liści mniszka lekarskiego i 5-6 suszonych pomidorów. Na to 25g tartego parmezanu i 100g kurczaka w kawałkach. Podawać z 2 kromkami chleba z siemienia lnianego lub innego pieczywa pełnoziarnistego.
11) Nadziewane awokado. Wydrąż miąższ z połowy awokado, rozdrobnij, skrop sokiem z cytryny. 2 łyżki chudego twarożku wymieszaj z łyżką pokrojonego koperku, dopraw solą. Napełnij wydrążoną połówkę awokado.
12) Ryż z brokułami. Ugotuj pół szklanki dzikiego ryżu, sparz posiekaną czerwoną cebulę, obgotuj dwa brokuły. Połącz składniki, wkrój dwa pomidory, dopraw czosnkiem, sosem sojowym, octem winnym i łyżeczką oliwy.
Kolacja:
1) Sałatka ziemniaczana, nadziewane pomidory.
2) Pieczony dorsz, kolorowe spaghetti.
3) Sałatka z kiełkami i awokado, kromka pieczywa z hummusem, bulion potasowy z curry.
4) Sałatka owocowa, gorący tost.
5) Kromka chleba razowego pełnoziarnistego posmarowanego cieniutko miękką margaryną, z dwiema łyżkami tuńczyka w sosie własnym, 5 koktajlowych pomidorków.
6) Ugotowane warzywa z dipem: 2 marchewki, ziemniak, 6 łyżek fasolki szparagowej, 4 różyczki kalafiora, 3 łyżki kukurydzy.
7) 2 kromki żytniego chleba graham z dwoma plasterkami wędzonej piersi drobiowej, 2 liście sałaty, 5 dużych rzodkiewek, szklanka zielonej herbaty.
8) 1/2 dużej bułki grahamki, gotowana parówka drobiowa, surówka ze średniego pomidora z małą cebulą.
9) 2 naleśniki z nadzieniem, przygotowanym z: 2 czubatych łyżek chudego białego sera posypanego słodzikiem (np z aspartamem) i plastra pokrojonego ananasa, najlepiej świeżego. Może być z puszki, ale w lekkim syropie.
10) 100g grillowanego łososia ze szparagami i 3 ziemniakami.
11) 2 naleśniki ze szpinakiem. Wymieszaj pięć łyżek mąki, jajko, pół szklanki wody mineralnej, szczyptę soli. Patelnię posmarować oliwą i usmażyć naleśniki. Zblanszować 2 garście świeżego szpinaku, osączyć, dodać 15 dag chudego twarogu, jajko i sól. Posmarować naleśniki farszem, zwinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać 4 łyżkami mleka, posypać łyżką parmezanu, ułożyć plasterki pomidora i zapiekać przez 20 min.
12) Placki ziemniaczane z pieczarkami: Utrzeć 3 ziemniaki i małą cebulę, dodać po łyżce mąki i tartego sera żółtego oraz szczyptę soli. Usmażyć placki na łyżce oleju. Udusić 10 dag pieczarek, zalać 3 łyżkami jogurtu, doprawić do smaku.
Dodatkowo należy wypijać w ciągu dnia świeży sok wyciśnięty z 2 kg pomarańczy i 1 kg marchwi.
dobry post!! Dla mnie zawsze najtrudniejsze w całej diecie to pić 2 litry wody dziennie. Nie umiem sobie jej wmusić;)
OdpowiedzUsuńu mnie zaś z wodą nie ma większego problemu ponieważ na treningach nauczyłam się pic duże ilości wody , natomiast trudniej mi jest wyzbyć się słodyczy tym bardziej przed okresem gdyż wtedy mam na nie ogromny apetyt ... ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;**
mam tak samo jak Ty, chociaż są takie dni, że nie mogę wmusić w siebie wody
UsuńU mnie również ciężko z wypiciem 2 litrów wody :)
OdpowiedzUsuńJeeej... tylko nie ta pomarańczowa skórka;D.
OdpowiedzUsuńJak ja jej nienawidzę!
Ale trzeba walczyć♥, świetny artykuł;).
Ja w ogóle nie lubię wody ;<
OdpowiedzUsuńale fantastyczny post, będę się jeszcze wczytywała i przynajmniej kilka rzeczy zastosuję :)
OdpowiedzUsuńWiesz, moja Piękna w diecie uwzględniła 3 rzeczy 1) pory jedzenia, 2) to co je - u niej bardzo mocno na pojawianie sie celulitu wpływay konserwanty i smieciowe jedzenie 3) SŁODYCZE - po zmianie czekolad i cast na sorbety np. z grycana z dodatkiem swiezych owoców nagle okazało sie ze nie dość ze celulit znika to jeszcze zaczęła tracić kg. bo deserek 4 gałek + duzej ilosci owoców ma około 180 kcal :)
OdpowiedzUsuńNo ale ofc do tego dochodziły kremy + masaże :D
Oczywiste , samą dietą cudu się nie zdziała , a oprócz kremów i masaży należy dobrać odpowiednie zestawy ćwiczeń. Osoba , która naprawdę pragnie doskonalić swoje ciało musi być cały czas w formie zresztą w późniejszej fazie przeradza się to w styl życia , nie wystarczy okresowa terapia , a gdy osiągniemy zamierzony cel powrócić do starych nawyków gdyż jest to błędne spostrzeżenie. Początki zawsze są trudne i wymagają wielu wyrzeczeń , ale cóż ... ;)
Usuńpozdrawiam serdecznie ;)
bardzo fajny opis, skorzystam z kilku rad :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Ja tam nie korzystam z żadnych diet:) Jem co lubię,ale w ograniczonych ilościach.:P
OdpowiedzUsuńZapraszam,nowa notka!
Ja wychodzę z założenia, że cwiczenia dają najwięcej efektów, ale też jest największy problem by się do nich zebrac.
OdpowiedzUsuńLove the pink shorts!
OdpowiedzUsuńwww.urban-catwalk.blogspot.com