Strony

poniedziałek, 4 czerwca 2012

caprese


  Jak dla mnie pomidory z bazylią to rewelacyjne połączenie gdy to tego jeszcze dodamy mozzarelle, oliwę, odrobinę octu balsamicznego i szczyptę świeżo mielonego pieprzu otrzymamy przepis na jedną z najlepszych oraz najpopularniejszych włoskich sałatek - caprese.



Składniki:


- kulka mozzarelli (125 g)
- 1 duży, dojrzały pomidor
- oliwa z oliwek najlepszej jakości
- ocet balsamiczny
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 4-5 listków świeżej bazylii, posiekanych

Pomidory kroimy (można także sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) w plasterki. Tak samo postępujemy z serem. Układamy na przemian plaster pomidora i plaster mozzarelli. Następnie skrapiamy octem balsamicznym, polewamy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość posypujemy posiekaną bazylią.


   Smacznego!


    

2 komentarze: